17os marathonios - Business Travel

ΔΙΕΘΝΗΣ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΥ

Γεννήθηκε στο Μαραθώνα της Ελλάδας μας το 490 π.Χ, από την ηρωική προσπάθεια του ημεροδρόμου Φειδιππίδη οπλίτη, ο οποίος διύνησε την απόσταση, για να αναγγείλει στους Αθηναίους την νίκη των Ελλήνων, πέφτοντας νεκρός από την υπερπροσπάθεια. Σήμερα σε κάθε γωνιά του κόσμου τελούνται χιλιάδες Mαραθώνιοι, καθιστώντας το αγώνισμα, αυτό με τους περισσότερους συμμετέχοντες στον πλανήτη και τη λέξη Μαραθώνιος, τη μόνη κοινή σε όλες τις ομιλούμενες διαλέκτους παγκοσμίως. Ο Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», καλύπτει τη διαδρομή από την Πέλλα, την αρχαία πρωτεύουσα της Μακεδονίας και γενέτειρα του μεγάλου Στρατηλάτη, έως την Θεσσαλονίκη τη σύγχρονη ελληνική μητρόπολη της. Ο Μαραθώνιος που φέρει ως σύμβολο, ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα πρόσωπα της ανθρωπότητας, τον Μέγα Αλέξανδρο, δεν είναι απλά ένα μεγάλο και διεθνές αθλητικό γεγονός, αλλά μια διαδρομή στην ιστορία, μια διαδρομή γεμάτη Ελλάδα, από τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό στο σήμερα.

 

Ο 1ος Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» διεξήχθη την 16η Απριλίου 2006 και ήταν η απόρροια του οράματος αθλητικών, κοινωνικών και πολιτιστικών φορέων από όλη την Ελλάδα. Ο Μ.Ε.Α.Σ ΤΡΙΤΩΝ Θεσσαλονίκης, αδειοδοτήθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου (IAAF) και υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ, της Ε.Ο.Ε, της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, καθώς και με τη συνεργασία πλήθους φορέων, θεσμικών υποστηρικτών, διοργανώνει το κορυφαίο για την Βόρεια Ελλάδα γεγονός, με αθλητική, κοινωνική, πολιτιστική, περιβαλλοντική, τουριστική και πάνω απ΄ όλα ιστορική σημασία, εξαιρετικό πρεσβευτή της πόλης μας, της Μακεδονίας μας και της χώρας μας, σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο Διεθνής Μαραθώνιος είναι μέλος της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων (AIMS), εντάσσεται ανελλιπώς στο ετήσιο επίσημο διεθνές καλεντάρι, αποκλείοντας παράλληλα το δικαίωμα οποιουδήποτε άλλου Μαραθωνίου παγκόσμια, να χρησιμοποιήσει το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

 
 

Πληροφορίες Διαμονής

 


ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Ημέρα Διεξαγωγής: Κυριακή 30 Απριλίου 2023
Ώρα Εκκίνησης: 08:00
 
Αφετηρία: Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται από την Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, πρωτεύουσα της Αρχαίας Μακεδονίας, στο άγαλµα του Μεγάλου Στρατηλάτη.
Τερματισμός: Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

 

Συνοπτικά: Η διαδροµή του Μαραθωνίου είναι χαµηλού βαθµού δυσκολίας. Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι µικρές υψοµετρικές διακυµάνσεις, η διαρκής ανατολική κατεύθυνσή της και οι µεγάλες ευθείες του δρόµου. Ο Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ», δεν είναι απλά ένα µεγάλο και διεθνές αθλητικό γεγονός µε παράλληλη κοινωνική, περιβαλλοντική και τουριστική σηµασία, αλλά µια διαδροµή στην ιστορία, µια διαδροµή γεµάτη Ελλάδα, από τον αρχαίο Ελληνικό Πολιτισµό στο σήµερα. Ένας δρόµος αθλητισµού, µια διαδροµή πολιτισµού. Η διαδρομή είναι ιδανική για τη δημιουργία ρεκόρ και μεγάλων επιδόσεων.

 

Αναλυτικη Διαδρομη

 • 1o χλμ. της διαδρομής οι δρομείς βγαίνουν στον κεντρικό δρόμο Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, τον οποίο και θα ακολουθήσουν για τα επόμενα 8 χλμ., μέχρι τη Χαλκηδόνα.
 • 8ο χλμ. οι αθλητές εισέρχονται στην πόλη της Χαλκηδόνας.
 • 9ο χλμ. συναντούν τη διασταύρωση των δρόμων για Βέροια και Θεσσαλονίκη. Μετά τη Χαλκηδόνα, οι αθλητές περνούν το 10ο χλμ.
 • 13ο χλμ. ο δρόμος περνά με γέφυρα πάνω από τον Αξιό ποταμό.
 • 15ο χλμ. είναι πριν από το χωριό Γέφυρα.
 • 17ο χλμ. είναι στη δεύτερη έξοδο του χωριού Γέφυρα.
 • 20ο χλμ. βρίσκεται μετά τη διασταύρωση με την έξοδο του Αγίου Αθανασίου, στην εθνική οδό.
 • 25ο χλμ. βρίσκεται λίγο μετά τη διασταύρωση του δρόμου για Νέα Αγχίαλο.
 • 27ο χλμ. είναι στο ύψος των εγκαταστάσεων της μεταλλουργίας «ΣΙΔΕΝΟΡ».
 • 28ο χλμ. περνά πάνω από το Γαλλικό ποταμό. Στο 30ο χλμ. οι αθλητές περνούν από την Ιωνία (Διαβατά).
 • 32ο χλμ. είναι στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων της ΕΚΟ.
 • 35ο χλμ. βρίσκεται στο κέντρο του Κορδελιού, στην οδό Μοναστηρίου.
 • 38ο χλμ. οι δρομείς στρίβουν δεξιά στην οδό Γιαννιτσών.
 • 39ο χλμ. οι δρομείς στρίβουν δεξιά στην οδό Δάφνης και λίγο μετά αριστερά στην οδό Κουντουριώτου.
 • 40ο χλμ. είναι στο ύψος του Δικαστικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.
 • 41ο και 42ο χλμ. είναι στη Λεωφόρο Νίκης.
 •  
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
   

  ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ ΔΡΟΜΟΣ – ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ


  ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

  Ημέρα Διεξαγωγής: Σάββατο 30 Απριλίου 2023
  Ώρα Εκκίνησης Αγώνα: 13:00
   

  Αφετηρία: Η εκκίνηση του αγώνα δίνεται από το Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης (Συμβολή οδών Βασ. Γεωργίου με Γ’ Σεπτεμβρίου).
  Τερματισμός: Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

   

  Συνοπτικά: Η διαδρομή των 5 χλμ. ακολουθεί τις οδούς: Λεωφ. Βασ. Γεωργίου, Ανδρονίκου, Τσιμισκή, Πολυτεχνείου, Καρατάσου, Λεωφ. Κουντουριώτου, Λεωφ. Νίκης, όπου οι συμμετέχοντες τερματίζουν στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

   
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
   

  ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 5 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ


  ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ

  Ημέρα Διεξαγωγής: Κυριακή 30 Απριλίου 2023
  Ώρα Εκκίνησης: 09:00
   
  Αφετηρία: Ο αγώνας 10.000μ. έχει αφετηρία το Δημοτικό Στάδιο των Αμπελοκήπων – Μενεμένης.
  Τερματισμός: Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου).

   

  Συνοπτικά: Οι δρομείς ακολουθούν τη διαδρομή: 28η Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, κάνουν αριστερή αναστροφή και συνεχίζουν επί της 28ης Οκτωβρίου στο αντίθετο ρεύμα. Στρίβουν δεξιά στην οδό Δενδροποτάμου με κατεύθυνση προς την οδό Καραολή Δημητρίου και εν συνεχεία κάνουν αριστερή αναστροφή στη Δενδροποτάμου στο αντίθετο ρεύμα. Οι δρομείς διασχίζουν κάθετα την οδό Ελ. Βενιζέλου και στο ύψος της οδού Θωμά Χατζίκου εισέρχονται σε έναν μικρότερο δρόμο, την οδό Αγαμέμνωνος. Στο τέλος της Αγαμέμνωνος, στρίβουν αριστερά στην οδό Μοναστηρίου, στην οποία και συνεχίζουν ακολουθώντας την διαδρομή του Μαραθωνίου από το 37ο περίπου χλμ. μέχρι τον τερματισμό στην Παραλία Θεσσαλονίκης – Λεωφόρος Μεγάλου Αλεξάνδρου (ύψος Αγάλματος Μεγάλου Αλεξάνδρου). Η διαδρομή είναι επισήμως πιστοποιημένη από την IAAF, όπως και αυτή του Μαραθωνίου.

   
  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
   

  ΧΑΡΤΗΣ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ 10 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΩΝ


  ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

   
   
   
   


  ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

  MAKE YOUR REQUEST
  Get your Offer